Změna nespravedlivého volebního zákona (z dílny dvou politických dvojčat – Zemana a Klause) je jistě důležitá. Deformuje náš volební systém už 20 let a je načase se jí zbavit. Smůla je, že úprava tak důležitého ústavního zákona padla na období, kdy zemi vládne trestně stíhaný oligarcha. Jakou asi takový člověk (v nejvyšší exekutivní funkci) navrhne změnu volební zákona“. Bude to v souladu s potřebami celé společnosti, nebo to bude hlavně v jeho zájmu? Babišovu ANO zatím přepočítávání hlasů vyhovovalo, ale i to se může změnit s tím, jak klesají preference jeho politického podniku.
Zeman s Klausem si to svého času také mysleli. (že povládnou navždy jako dva monopolisté a budou se jen střídat u moci). Ale i oni se přepočítali. Nikdo nevládne věčně… Zeman jako čím dál větší karikatura prezidenta neschopného vykonávat úřad, je toho nepěkným příkladem.

Co bychom tedy v základech našeho politického systému, kterým je Ústava, potřebovali ještě změnit?

  • Aby nová vláda mohla vládnout až po získání důvěry ve sněmovně.
  • Zkrátit délku mandátu prezidenta na 4 roky.
  • Umožnit voličům více preferenčních hlasů ve všech typech voleb.
  • Zavést trestní odpovědnost prezidenta během i po skončení jeho mandátu.
  • Přenést více pravomocí na lokální úroveň (kraje, obce).

Dodatek – dělba moci moci musí být vyvážená. Nelze tolerovat situaci, kdy vláda protiústavně vyhlásí nouzový stav bez schválení parlamentem nebo že vláda po volbách, může vládnou bez důvěry.

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika